BaniGo – compară credite online, rapide și nebancare în România

Cardul virtual

Cardul virtual. Plăți cu cardul virtual

Un card virtual este un card destinat exclusiv pentru plata cumpărăturilor și efectuarea tranzacțiilor pe internet. Astfel de carduri nu pot fi utilizate pentru achiziții fizice în magazine. Un card virtual poate fi emis fie în format exclusiv electronic pentru tranzacții specifice, fie pe un suport fizic, similar unui card clasic.

Cardul funcționează fără PIN. Pentru tranzacții sunt necesare următoarele informații: numărul cardului, data expirării și codul de securitate de trei caractere (CVV/CVC). În cazul cardurilor emise de Mastercard, acest cod se numește CVV, iar pentru Visa – CVV2.

Utilizarea cardurilor virtuale pentru plăți online crește nivelul de securitate al tranzacțiilor, deoarece permite evitarea divulgării datelor cardului principal.

Atunci când creați un card virtual, aveți posibilitatea de a seta un limita pentru acesta. De exemplu, dacă doriți să achiziționați un televizor online în valoare de 1.000 lei, dar nu doriți să introduceți datele cardului dumneavoastră principal din cauza riscului de fraudă, puteți crea un card virtual cu o limită de 1.000 lei pentru a finaliza achiziția. După ce limita este atinsă, cardul virtual nu mai poate fi utilizat. Puteți seta o limită de tranzacționare unică, care să nu poată fi depășită, reducând astfel riscurile de fraudă. De asemenea, cardul poate fi blocat sau chiar șters în orice moment.

Cardurile virtuale pot fi emise de bănci, instituții financiare și servicii fintech. Acestea pot fi de tip unic sau recurente, având o valabilitate de la o zi până la câțiva ani. Cardurile virtuale pot fi achiziționate nu doar din agențiile băncilor (sub formă de card plastic), ci și online, prin bancomate sau prin aplicațiile mobile (fără suport fizic).

Cardurile virtuale pot fi alimentate prin sucursalele băncilor sau prin serviciile de banking online. De asemenea, băncile pot impune limite privind suma și numărul tranzacțiilor efectuate cu cardul virtual într-o lună.

În prezent, multe bănci din România oferă carduri virtuale, inclusiv Banca Transilvania, BRD, ING România, Raiffeisen Bank, dar și platforme fintech cum ar fi Revolut sau Monese.